Hypotheken

Verbouwing

Je woont al een tijdje in jouw woning. De woning wordt door gezinuitbreiding te klein of misschien heb je behoefte aan een mooie nieuwe keuken of badkamer.

Het begroten van verbouwingskosten

Wanneer een verbouwing is gepland, dan is het verstandig om de kosten ruim te begroten. De kosten voor het verbouwen van jouw woning geef je aan op de verbouwingsspecificatie. Dit formulier wordt door de taxateur gebruikt om de marktwaarde van jouw woning na de verbouwing te bepalen.

Bouwdepot

Verbouwingskosten worden in de meeste gevallen door de geldverstrekker in een bouwdepot / op een (ver-) bouwrekening gestort. Nadat de hypotheek is geaccepteerd krijg je van de geldverstrekker online toegang tot jouw bouwdepot. Wanneer je online de factuur bij de geldverstrekker hebt ingediend zal de geldverstrekker de factuur controleren en na goedkeuring het openstaande bedrag aan de aannemer of aan jou uitbetalen.

Onze werkwijze

Neem contact op per mail of bel ons voor een afspraak. Wij adviseren je hierin graag.

Mijn woning energiezuinig maken

Meer over je volgende huis kopen

Wie zijn huis energie zuiniger wil maken en hiervoor onvoldoende eigen geld heeft, kan een lening afsluiten.

Geld lenen voor energiebesparende maatregelen kan op de volgende manieren:

Persoonlijke lening of doorlopend krediet
Energiebespaarlening
Duurzaamheidslening
Hypotheek

Mogelijk kun je zelfs nog gebruik maken van subsidie van de Rijksoverheid. Hierbij kun je denken aan:

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)
Subsidie energiebesparing eigen huis voor VvE
Btw-teruggaaf zonnepanelen

Persoonlijke lening of een doorlopend krediet

Als je snel geld nodig hebt kan het een uitkomst zijn. Een persoonlijke lening of doorlopend krediet zijn vaak binnen twee weken geregeld. Wij doen zaken met meer dan 10 geldverstrekkers en kunnen je adviseren wat het best bij jou situatie past. De belangrijkste punten van deze lening in het kort:

 • Afhankelijk van de gekozen leningvorm kun je de betaalde rente onder voorwaarden aftrekken voor de inkomstenbelasting.
 • Geen eenmalige kosten
 • Relatief hoge rente (hoewel geldverstrekkers wel korting geven omdat je een eigen huis hebt)
 • Aflossing vaak in 10 jaar (soms 15 jaar)
 • Staat gemeld bij het BKR
 • Vaak lastig voor ondernemers

Energiebespaarlening (landelijk)

De Energiebespaarlening is een lening van het Nationaal Energiebespaarfonds, een fonds dat wordt gevuld door onder andere de Rijksoverheid. De lening is bedoeld voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen, zoals isolatie of de aanschaf van een zuinige hr-ketel.

Het Energiebespaarfonds verstrekt leningen tot maximaal € 25.000, met een looptijd van 7, 10 of 15 jaar, afhankelijk van de hoogte van de lening. Uitzonderingen hierop zijn het ‘Zeer energiezuinige pakket’ (maximaal € 50.000) en ‘Nul op de Meter’ (maximaal € 65.000), die een looptijd hebben van 15 jaar. Het rentepercentage is afhankelijk van de looptijd van de lening. De lening wordt als aflopend krediet gemeld bij BKR.

Duurzaamheidslening (regionaal)

Met de Duurzaamheidslening kun je bij je gemeente tegen een gunstig tarief geld lenen om je woning energiezuinig te maken. De lening is rentevast en bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000. Bij een looptijd van 10 jaar kun je tot € 7.500 lenen, bij een looptijd van 15 jaar kun je van € 7.500 tot en met € 25.000 lenen.

Daarnaast geldt:

 • De maximale eindleeftijd bij aanvragen is 75 jaar.
 • De lening mag altijd (geheel of gedeeltelijk) boetevrij worden afgelost (met een minimum van € 250)
 • Geen eenmalige afsluitkosten
 • De lening wordt als aflopend krediet gemeld bij BKR

Wie de Duurzaamheidslening wil afsluiten, moet aan de volgende eisen voldoen:

 • Je bent eigenaar én bewoner van het huis waarvoor je de lening aanvraagt
 • De woning staat in één van de deelnemende gemeenten
 • Je voldoet aan de voorwaarden van je gemeente

Hypotheek

Er is meer mogelijk met een hypotheek.
Omdat het investeren in een energiezuinig huis vele voordelen heeft (bijvoorbeeld: je energielasten gaan omlaag en je huis wordt meer waard) zijn er een aantal verruimingmogelijkheden.

Zo kun je maximaal 106% van de waarde van je woning lenen (normaal maximaal 100%) en kan je € 9.000 extra lenen ten opzichte van je inkomen (bij een nul-op-de-meter woning zelfs € 25.000). Deze extra financieringsruimte noemen wij het Energiebespaarbudget.

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden?

De aanvullende lening moet verantwoord zijn bij je inkomen. Omdat je energierekening lager zal worden door het verduurzamen van je woning, mag je op basis van uw inkomen €9.000 extra lenen voor de financiering van energiebesparende maatregelen. Deze verruiming geldt alleen voor inkomens vanaf € 33.000.

Je moet aantonen dat je de aanvullende lening besteedt aan energiebesparende maatregelen. Daarom wordt het geld niet direct uitgekeerd, maar op een bouwdepot gestort.

Hoe werkt zo’n depot met mijn Energiebespaarbudget?

Om een bouwdepot met jouw Energiebespaarbudget aan te kunnen maken heeft je geldverstrekker een specificatie nodig. Dat is een lijst van de voorgenomen energiebesparende maatregelen en de geschatte kosten per maatregel.

Zo’n specificatie voor de energiebesparende voorzieningen kun je zelf opstellen. Bijvoorbeeld met behulp van een online oriëntatietool op websites.
Op basis van je specificatie maakt de geldverstrekker een bouwdepot. Zodra een energiebesparende maatregel is uitgevoerd, stuur je de factuur naar de geldverstrekker. Die controleert of de maatregel binnen uw Energiespaarbudget past, daarna wordt de factuur betaald.

Veel geldverstrekkers hanteren een maximale termijn van het bouwdepot van bijvoorbeeld 24 maanden. Als er na afloop van de termijn nog geld aanwezig is in het bouwdepot, zal de geldverstrekker het bouwdepot opheffen en het restant in mindering brengen op uw lening.

Ook voor nieuwbouw!

Nieuwbouwwoningen worden al energiezuinig gebouwd, maar dat kan altijd nog beter. Daarom komen die ook in aanmerking voor extra leenruimte, om ze nóg energiezuiniger te maken.

Subsidies

Als je investeert in het verduurzamen/ energie zuinig maken van je huis kun je mogelijk geld terug krijgen van de overheid.

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Je kunt van de Rijksoverheid aantrekkelijke subsidies krijgen voor een:
Een uitgebreid stappenplan met de actuele voorwaarden en de lijsten met apparaten vind je op de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Btw-teruggaaf zonnepanelen

Als je als particulier zonnepanelen koopt, kun je de btw op aanschaf en installatie (21 procent) terugvragen van de Belastingdienst. Bij een standaardpakket van 10 zonnepanelen (2.700 wattpiek) voor 4.400 euro levert dit 750 euro op.

Onze werkwijze

Bel of mail ons voor een vrijblijvende afspraak omtrent energiezuinige besparingen voor je huis.